Overeenstemming tussen gemeente, scholen en kinderopvang

Commissievergadering 23 april

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het Ondersteuningsplan Passend Onderwijs, Onderwijshuisvesting en het gemeentelijke jeugdbeleid moet op elkaar afgestemd zijn. Met het jaarlijkse overleg over de bestrijding van onderwijsachterstanden vormt dit alles de Lokale Educatieve Agenda en die wordt nu vastgesteld voor de periode 2024 – 2027.

Er is ook een brief gestuurd naar de raadsleden namen Werkgroep Slavernijverleden Hoorn en Stichting We Promise met de dringende aanbeveling om in het overleg ook aandacht te geven aan diversiteit in het onderwijs. Hoorn Lokaal en GroenLinks vragen zich wel af of er een volledig leertraject komt voor alle schooljaren HAVO/VWO voor de extra ondersteuning zoals die op de Copernicus wordt gegeven in de eerste groep.

Ook vragen fracties extra aandacht voor onderwijs aan kinderen uit achterstandssituaties en voor de mogelijkheden om ook via sport een goede ontwikkeling van kinderen te waarborgen. Gelijke kansen voor ieder kind staat in de meeste pitches van de fractiewoordvoerders genoemd. Ook de voorschoolse opvang wordt gezien als een mogelijkheid om taalachterstanden te verminderen. Muziekonderwijs en mobieltjes uit de klas worden eveneens genoemd. Is er aandacht voor het aantrekken van de benodigde leerkrachten en zijn er in Hoorn veel thuiszitters? Grote meningsverschillen zijn er niet en wethouders René Assendelft kan vlot beginnen met zijn reactie op de inbreng van de raadscommissie.

Hij is blij met de inbreng en de positieve houding ten aanzien van het overleg dat is gepland. De Lokale Educatieve Agenda (LEA) die ter sprake komt tot stand met een overleg met veel gespreksdeelnemers. In elke wijk zullen minimaal twee scholen zijn die bezocht zullen worden door in principe alle kinderen die in die wijk wonen. De Special Class op de Copernicus zal in de komende jaren een vervolg krijgen, wat wel de vraag oproept of er wel lokalen voor zijn. Assendelft ziet ook de vraag naar woonruimte voor de aan te trekken leerkrachten in Hoorn. In Hoorn bestaat al beleid om kansarme kinderen met kwaliteiten te helpen.

Hoorn kijkt ook naar oplossingen elders in Nederland om daar een voorbeeld aan te kunnen nemen.

Wethouder Assendelft over scholen en kinderopvang Wethouder Assendelft over scholen en kinderopvang