Zorgen over prestatieafspraken sociale woningbouw en woonomstandigheden

20-04-2024

HOORNGIDS HOORN | Gemeenteraadsleden Lisa Klinkenberg (Hoorn Open & Eerlijk), Chris de Meij (Hart van Hoorn) en Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) van de gemeente Hoorn hebben een reeks kritische vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders betreffende de terugblik op de prestatieafspraken van 2023. Ze zijn vooral bezorgd over langdurige problemen zoals schimmel in woningen, te lange wachtlijsten voor betaalbare huizen, en het gebrek aan duidelijke informatie over de geboekte vooruitgang.

Lisa Klinkenberg benadrukte de noodzaak voor duidelijkheid: ”De brief vermeldt dat alle afspraken zijn gemonitord, maar ze zijn niet overzichtelijk weergegeven. Als gemeenteraad hebben we duidelijkheid nodig over welke doelen zijn behaald en welke niet, en waarom. Dit is cruciaal om onze verantwoordelijkheden naar de burgers toe te kunnen nakomen. Er is momenteel een rekenkameronderzoek gaande over het woonbeleid in Hoorn en we kijken uit naar de conclusies en aanbevelingen daarvan. Maar de terugblik over jaarschijf 2023 riep zoveel vragen op dat we besloten hebben om aan het college nu toch meer duidelijkheid te vragen.”

Schimmelwoningen
Chris de Meij sprak zijn bezorgdheid uit over de aanpak van schimmelwoningen, een kwestie die veel inwoners treft: ”De problematiek rond schimmelwoningen moet met prioriteit worden behandeld. Het ontbreken van een duidelijke aanpak in de terugblikbrief is alarmerend. Onze inwoners verdienen een gezonde leefomgeving.”
De raadsleden wachten nu op de reacties van het college en benadrukken het belang van transparantie en actie om de leefomstandigheden van de huidige en toekomstige huurders van Hoorn te verbeteren.

De gestelde vragen aan het college van B&W zijn hieronder te lezen.

Geacht college,
Klopt het dat van de 65 afspraken die in 2023 behaald moesten worden er slechts 5 tijdig zijn afgerond?
Kunt u een kolomoverzicht verschaffen waarin de álle specifieke doelen van de jaarschijf 2023 worden vermeld, met daarnaast of de doelen wel of niet zijn gehaald met inclusief nadere toelichting? 
Welke afspraken zijn er in 2024 bijgekomen en hoe realistisch is het dat deze worden gerealiseerd?
Hoeveel woningen zouden er jaarlijks gerealiseerd moeten worden, zijn de 414 locaties die eerder nog benoemd moesten worden nu helder en waar bevinden deze locaties zich?
Hoeveel woningen moeten er nog gerealiseerd gaan worden om op de gewenste 10.000 woningen te komen?
Hoeveel woningen zijn er in 2023 verduurzaamd (isolatie, zonnepanelen, dubbel glas en installaties) en gereed gemaakt voor het warmtenet?
Om de wijkaanpak te laten slagen is het van groot belang dat de gemeente investeert in de sociale aanpak, veiligheid en in een aantrekkelijke klimaat adaptieve openbare ruimte. Dit vergt een forse investering, meer dan de € 6 miljoen die nu is vrijgemaakt. Hoeveel geld is er nog meer nodig om deze doelstelling te realiseren en zijn deze financiële middelen er? Zo nee wat zegt dit dan voor het behalen van de ambities?
Klopt het dat bewoners op 1 juli een huurverhoging krijgen van 5,3%? Geldt deze stijging voor alle woningen of alleen voor die woningen die verduurzaamd zijn? Klopt het dat woningen die op de sloopnominatie staan geen huurverhoging krijgen?
Hoe lang is de inschrijfduur en zoekperiode voor een sociale huurwoning op dit moment in onze gemeente?
Kunt u zo concreet mogelijk aangeven wat de gevolgen zijn van het dalende aantal mutaties voor de wachtlijst?
Waarom is de aanpak tegen schimmelwoningen niet opgenomen in de terugblikbrief, ondanks prominente aandacht over dit thema tijdens de behandeling van deze jaarschijf?
Kunt u toelichten waarom de implementatie van de Voorzieningenwijzer is uitgesteld en wat het nieuwe tijdschema is voor de implementatie?
Hoe en wanneer worden de niet behaalde afspraken alsnog uitgevoerd? (U heeft het over ‘indien nodig opgenomen in de jaarschijf 2024’ zonder dat precies duidelijk wordt welke afspraken wel en niet.) 
Waarom heeft u de raad niet eerder geïnformeerd/in positie gebracht over het helemaal niet uitvoeren van de gebiedsaanpak voor de Risdam en wat de gevolgen hiervan zijn? Waar ontbreekt het aan capaciteit (bij de gemeente, Intermaris of beiden)?
Kunt u een nadere toelichting geven over het onder druk staan van het vertalen van regionale prestatieafspraken naar lokaal niveau? Over welke afspraken gaat het precies, wat zijn de gevolgen en hoe kan de raad hierbij helpen? 
Is het college bereid zich in te spannen om de bekendheid van verhuurdersvereniging De Boog via Intermaris of bij wijkaangelegenheden te vergroten, zodat huurders beter de weg weten bij een klacht of informatie over hun huurwoning?

Lisa Klinkenberg - Hoorn Open & Eerlijk
Chris de Meij - Hart van Hoorn
Marieke Rijk - Fractie Tonnaer

Huizenbouw 3 Huizenbouw 3
Schimmel in huis Schimmel in huis