"Het verhaal moet verteld worden"

Lezing NHD-journalist Martin Menger over zijn moeder in Foreestenhuis

HOORNGIDS HOORN | Op zaterdag 4 mei vertelt Martin Menger het verhaal van zijn moeder, de verzetsheldin en kunstenaar Truus Menger-Oversteegen. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn.                                                                                                                                                                                 
Truus Menger zette zich al voor de oorlog  actief in tegen het opkomend fascisme. Ondanks de armoede tijdens de crisisjaren verleende het gezin Oversteegen onderdak aan Duitse vluchtelingen. Na de inval van de Duitse troepen begon Truus haar verzetswerk met het verspreiden van illegale bladen als ‘de Vonk’ en ‘De Waarheid’ en bracht ze Joodse onderduikers in veiligheid.  


Gewapend verzet
Vanaf 1943 maakte ze deel uit van het gewapend verzet samen met haar zus Freddy en haar vriendin Hannie Schaft. Na de oorlog maakte Truus naam als beeldhouwer en liet zich daarbij inspireren door haar ervaringen tijdens de bezetting. Elk jaar op 4 mei voert de stille tocht in Hoorn ons langs de ontroerende beelden die Truus voor deze gelegenheid maakte. Ze schreef boeken en gedichten, zoals ‘Toen niet, nu niet, nooit’ en was een graag geziene gast op de scholen, waar ze de kinderen vertelde dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Martin Menger is journalist bij het Noordhollands Dagblad. 
De lezing in het Foreestenhuis begint om 14.00 uur en kan uitsluitend door reservering (mailto:lezingen@oudhoorn.nl) worden bijgewoond. 

Foto’s: Truus Menger brengt wapens naar de andere kant van het Noordzeekanaal, Truus Menger en haar vriendin Hannie Schaft

Truus Menger in de boot Truus Menger in de boot
Truus Menger met haar vriendin Hannie Schaft Truus Menger met haar vriendin Hannie Schaft

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
20-4-2024, 11:54
Door mijn zwager, die uit IJmuider kwam, Truus op verjaardagen leren kennen. Toen ik in Hem ging wonen, gingen we vaak naar haar exposities in de boerderij van Truus en Piet Menger in Venhuizen. Door mijn linkse gedachten hadden wij een bepaalde band. Zij in de oorlog Communist en ik een Ultra linkse Socialist. Zij was niet alleen beeldhouder maar schilderde ook. Kan me nog een Hoogovenslak herinneren, waar zij een stuk aan had gelast...en werd tentoongesteld als kunst. je moet er maar opkomen. Ik denk dat Martin er mooi over kan vertellen. Truus en Piet hadden 4 kinderen...Hannie, Peter, Martin en Katinka???.. Over de verzetskrantjes moest ik denken aan mijn vader die De Typhoon ( verzetskrant uit de Zaanstreek) meenam naar het verzet in West-Friesland. Toen ik hier ging wonen wist hij alle slechte een goede boeren aan te wijzen. Vooral de tabak bladeren telers hebben veel winst gemaakt. Met een fiets met rubber om de wielen fietste hij weer terug naar de Zaan met voedsel en tabak. Tafelzilver e.d. ging op aan die handel. Goed dat Martin dit allemaal verteld op 4 mei.